Rome

December 14, 2009 Harald Vaagan No comments exist

Sol fra skyfri himmel og sommertemperatur møter meg på flyplassen og gir meg
 det lille ekstra før jeg begir meg ut på en opplevelse jeg har drømt om lenge.

Roma passer perfekt for deg som er historisk interessert for her finnes en slik mengde arkitektur og kunst som kan ta pusten fra hvem som helst.  Men byen passer også meget godt for deg som gjerne vil ta en romantisk weekendtur med din kjære. Her kan du vandre endeløst i store åpne gater med monumenter på begge sider, men også gå i trange smug som ofte leder til enda flere godbiter. 

Første stopp var Colloseum, ganske enkelt fordi vi bodde et steinkast unna.

rome 106
Colloseum. Foto: Harald L. Vaagan

Verdens største amfiteater sto ferdig 80 år e.Kr og er mest kjent for gladiator kampene, men det var også  populært å se dyr kjempe mot hverandre. Gulvet inne i sirkelen kunne også fylles med vann som ga en spennende effekt.

 Rundt 50 000  tilskuere fordelt på noen få rader og det var fiffen som satt nederst og nærmest, mens de fattigste ble henvist øverste tribune. Det er hele 48,5 meter høyt fordelt på fire etasjer. Inngangsbilletten inkluderer også inngang til Forum Romanum og Palatin høyden, noe du definitivt bør vurdere
.
Vi spaserer videre ned gaten forbi Forum Romanum på venstre hånd  og her
ligger Piazza Venezia. Et monument av en bygning det også.
roma dag 2 005
Piazza Venezia. Foto: Harald L. Vaagan
 
Mange tanker streifer igjennom hodet når man kikker på slike byggverk. Den vanligste; Hvordan i all verden har de klart det der!  

Mitt første minne fra Roma er midnattsgudtjenesten fra St. Peterskirken på julaften. Ikke er jeg veldig religiøs, men det å gå opp mot kirken og stå midt på Petersplassen er noe helt spesielt.
roma dag 2 172
Petersplassen. Foto: Harald L. Vaagan

Peterskirken står på det tradisjonelle stedet der Peter – apostelen som blir regnet som den første paven – ble korsfestet og gravlagt. St. Peter’s grav er under høyalteret og mange andre paver er gravlagt i basilikaen i tillegg. Peterskirken ble opprinnelig grunnlagt av Konstantin i 324 og har vært et sentrum for kristendommen i 1700 år.
 I det 16. århundre ble Peterskirken gjenoppbygget  av renessanse mestrene  Bramante, Michelangelo og Bernini. Og det er ikke vanskelig å legge merke til det.
roma dag 2 158
Utsikten fra kuppelen og ned. Foto: Harald L. Vaagan
 
Det er gratis å besøke kirken, men vil man opp i kuppelen må man ut med 5 euro for å ta fatt på de …. trinnene opp. Er det litt for drøyt så kan man ta heis opp halvparten og gå resten. For en “innsikt” og utsikt der oppe. Man ser rett ned på Vatikanet der oppe og det ble naturlig nok også neste stopp.

Vatikanmuseet huser vannvittig mange godbiter og den største er for mange det Sixtinske kapell. Men her finnes 
det så mye figurativ kunst at det ble nesten for mye. Meget imponert, men litt sliten bestemmer vi oss for å ta en pause fra alt og bare slappe av på en fortausrestaurant i strålende solskinn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *